Dierenasielen Rijnmond

Dierenbescherming

Het Knaagspoor

Konijnen en knaagdieren zijn huisdieren die vaak in een impuls aangekocht worden. Jaarlijks werd  de Dierenbescherming geconfronteerd met honderden konijnen en knaagdieren die gedumpt werden. Daarnaast worden veel konijnen en knaagdieren gehuisvest op een wijze die niet past bij de behoeften van het dier. Zo slijten bijvoorbeeld vele konijnen hun leven in eenzaamheid.

Het Knaagspoor is het eerste regionale knaagdierenopvangcentrum in Nederland. Vanuit het hele werkgebied van Dierenbescherming Rijnmond worden jaarlijks ongeveer 800 konijnen en 300 knaagdieren in dit schitterende centrum opgevangen en herplaatst.

Het Knaagspoor hanteert natuurlijk gedrag als uitgangspunt voor het huisvesten van konijnen en knaagdieren. Zo is een konijn een groepsdier en dus ongeschikt om alleen te houden in een hok. Onder het motto ‘één konijn is geen konijn’ zijn er in het afgelopen jaar honderden konijnen gelukkig geworden met een maatje. Het Knaagspoor is inmiddels het toonvoorbeeld voor vele andere Dierenbeschermingsafdelingen die plannen hebben om konijnen en knaagdieren in aparte centra op te vangen. De belangrijkste doelstellingen van het Knaagspoor zijn het opvangen en herplaatsen van konijnen en knaagdieren en het geven van voorlichting over het houden van deze leuke dieren.

Lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan in Het Knaagspoor? Klik hier voor een overzicht van alle vacatures en om aan je aan te melden via het digitale aanmeldingsformulier.